Már csak egészség legyen!

2021-ben több mint 10 ezer forinttal, 165,7 ezer forintra emelkedik  az átlagnyugdíj.

Februárban jön a teljes 13. havi nyugdíj, ami tehát egy átlagnyugdíjasnak plusz 165,7 ezer forintot jelenthet, vagy másképp fogalmazva 331,4 ezer forint érkezhet a második hónapban.
De további extra-pénzre is van kilátás. Novemberben érkezhet nyugdíjprémium, ez ugyanis 3,5 százalék feletti GDP-növekedésnél jár. Ha pont 5 százalék pluszban lesz a GDP, akkor maximum 30 ezer forintra számíthatnak az érintettek, köztük az átlagnyugdíjasok is. Ha ennél nagyobb lesz a növekedés, akkor arányosan többre. Azt nem tudni még, gyakorlatot csinál-e a kormány abból, amit az idén kivételes gesztusként tett: a kisnyugdíjasoknak (havi 80 ezer forint alatt) is a lehetséges maximális prémiumot fizette ki.

A 13. havi nyugdíjjal és az öt százalékos növekedést feltételező nyugdíjprémiummal egy átlagnyugdíjas több mint 195 ezer forint plusz pénzre számíthat 2022-ben.

2017 és 2020 között egyébként megháromszorozódott azok száma, akik 300 ezer forint feletti öregségi nyugdíjat kaptak, de még mindig 1,2 millió idős volt, akinek átlag alatti juttatással kellett beérnie, és több mint félmillióan, akik 100 ezer forintnál kevesebből tengődtek öregségükre.

2022 januárjában utolsó lépéséhez ért az eddig bejelentett nyugdíjkorhatár-emelés, így fő szabály szerint azok mehetnek nyugdíjba, akik betöltötték a 65. életévüket.
2022-ben azok a nők is igényelhetik még a nyugdíjukat (a nők 40-est), akik teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának (jövőre is változatlan) feltételeit, valamint az is kérheti a nyugdíjazását, aki már korábban teljesítette a nyugdíj feltételeit, ennek ellenére még nem kérte a nyugdíja megállapítását.

Jó hír a 2022-ben nyugdíjba vonulóknak, hogy a nyugdíjmegállapításkor alkalmazott valorizációs szorzók előreláthatóan 8 és fél százalékkal nőhetnek az idei szorzókhoz képest.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!