Július után novemberben is emelkedik a nyugdíj. Itt vannak a részletek.

2022-ben évközi nyugdíjemelést hajt végre a magyar kormány a tartósan magas infláció miatt júliusban, melynek mértékét 3,9 százalékban határozták meg. Ez ugyanis az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés, és a 8,9 százalékos várható infláció különbözete.

De a legfrissebb inflációs statisztikák alapján az elemzők már 9-9,5 százalékos éves drágulást vetítenek előre. Ha ez így lesz, akkor az áremelkedés üteme a soron kívüli nyugdíjemeléssel sem lesz tartható.

Az áprilisi inflációs mutatószerint 9,5 százalékos volt a drágulást, csak az élelmiszerek árát figyelembe véve pedig 15,6 százalék. 

Az elemzők várakozásai meghaladják azt a korábbi előrejelzést, amelyhez a kormány a júliusi nyugdíjemelés mértékét igazította. Ez akkor 8,9 százalék volt, ebből a januárban már megelőlegezett 5 százalékos emelést levonva jött ki az a 3,9 százalék, amivel emelkedik az idősek járandósága júliustól.

Az idősek nemcsak emelésre számíthatnak júliustól, hanem egyösszegű visszamenőleges kompenzációra is a januártól júniusig tartó időszakra. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből az is kiderült, hogy mivel a 13. havi nyugdíjak után is jár visszamenőleg az emelés összege, 7 havi különbözetet kapnak az idősek júliusban.

Az átlagos nyugdíjösszeget kapók (ez becslések szerint januárban 165 ezer forint volt) júliusban 45 ezer forint egyösszegű korrekciót kapnak (melyben benne van az elmúlt 6 hónap, illetve a 13. havi összeg után járó emelés), illetve júliustól 172 ezer forintra emelkedik a havi járandóság összege. Azonban nem minden nyugdíjas kap átlag körüli összeget!

A jelenlegi inflációs adatok tükrében az a 8,9 százalékos éves infláció, amivel a kormány kalkulált, valószínűleg felfelé módosul majd az év során.

Amennyiben ez bekövetkezik, novemberben is szükség lesz emelésre.

Már nem lenne újdonság a nyugdíjasoknak a novemberi nyugdíjemelés, ugyanis a járvány óta rendszerint meghaladja az éves infláció az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Sőt, tavaly ugyanígy júliusban is volt évközi emelés, igaz akkor csupán 0,6 százalékos korrekcióra volt szükség, nem 3,9 százalékosra.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!