A szakemberek szerint ezen nem szabad spórolni.

Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották. Aki eddig még nem tett meg, az feltétlenül nézesse meg az otthoni fűtőeszközöket egy szakemberrel: igaz, nem olcsó mulatság, de a biztonságunk érdekében elengedhetetlen. 

A hónapok óta nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak, elöregedhetnek a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak, ezért az első fűtési nap előtt szakemberrel kell átvizsgáltatni.

Mivel komoly szakemberhiány van ebben az ágazatban, idén is meg kell fizetni az árát az ellenőrzéseknek: Budapesten és az agglomerációban jellemzően 12 - 14 ezer forintért ellenőrzik a készülékeket. Ebben azonban még nincs benne a kiszállás díja, ami legalább még egyszer ennyi. Vidéken, messze a fővárostól valamivel olcsóbban megúszhatjuk, ám 20 ezer forintot minimum ott is rá kell szánni a műveletre. 

Gyakori problémák

  • Konvektoros fűtésnél az égéstermék elvezetőnél elhelyezett éghető tárgyak szoktak tüzet okozni, ezért fontos az eltávolításuk.
  • Történhet gőzrobbanás főleg vegyes tüzelésű központi fűtéseknél a kazán után elhelyezett elzáró szerelvények zárt állapota miatt.
  • A mellékhelyiségekben elhelyezett állókazánok gázégője nyáron könnyen beporosodik emiatt az égés tökéletlen lesz, és ez könnyen balesethez vezethet azon túl, hogy jelentős hatékonyság romlást eredményez.
  • A pókok ősszel sok esetben beköltöznek a konvektorokba és az állókazánokba, ezért sok esetben a gyújtólángot nem lehet meggyújtani.

Az ellenőrzést ne bízzuk kontárokra! A szakképesített gázszerelői igazolvánnyal rendelkezők nyilvántartása 2020. január 1-től a Magyar Mérnöki Kamara honlapján érhető el. Érdemes utánanézni, kinek a kezébe adjuk saját és családunk biztonságát. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!