Pont az drágult, amiből a legtöbbet veszi az idősebb korosztály. Nézd meg a drágulási toplistát!

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint, mióta külön mérik a nyugdíjasok fogyasztói kosarát, sosem tapasztaltak ilyen mértékű drágulást. A fogyasztóiár-index 113,8 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2002 januárja óta a legmagasabb.

A nyugdíjasok vásárlási szokásai és a választott termékek miatt a fogyasztási szerkezetben mutatkozik különbség az általános vásárlók között, alapvetően szűkebb termékkört érint keresletük – említi a KSH elemzésében. 

A gyógyszereknél az átlagfogyasztó indexe 2,7 százalék, a nyugdíjasoknál ez 5,8, és emellett a háztartási energia, valamint az élelmiszerek is nagyobb részt foglalnak el fogyasztási kosarukban, míg a ruházkodás és a tartós fogyasztási cikkek kevesebbet.

Nagyon sok terméknél kétszámjegyű a változás. Három mindennapos élelmiszer 50 százalék felett drágult, 8 termék 40 százalék felett, 11 termék 30 százalék felett és további 28 termék pedig több mint ötödével került többe, mint egy évvel ezelőtt. 

Drágulási toplista:

  1. Margarin 65,8 %
  2. Kenyér 57,9 %
  3. Sajt 52,6 %

De a top20-ban van még vaj, tej, tojás, rizs, édesség, péksütemény, állateledel és a marha és a baromfihús is a legjobban dráguló termékek között van. Ehhez képest a sertéshús a maga 14,2 százalékos drágulásával még egész visszafogottnak tűnik.

Mire számíthatnak a nyugdíjasok?

 

Magasabb nyugdíjkorrekcióra van szükség, ha a január–augusztus közötti nyugdíjasinfláció meghaladja a fogyasztói árnövekedést, feltéve, ha a januári 5 százalékos nyugdíjemelés, majd az évközi 3,9 százalékos összevont mértékét bármelyik túllépi.

A legutóbbi júliusi emelést követően így novemberre újabb korrekció válik esedékessé.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!