Egy egyszerű szorzással meg is van az eredmény.

Ahhoz, hogy egy nyugdíjas pontosan tudja, mekkora összegre számíthat júliustól, a saját nyugdíjának összegét kell alapul vennie.

Az emelt nyugdíj összegét úgy kaphatja meg, ha a jelenlegi nyugdíját megszorozza 1,039-cel (emelt nyugdíj = jelenlegi nyugdíj x 1,039), az egyösszegű nyugdíjkorrekció összege pedig pedig a jelenlegi nyugdíjösszeg szorozva 0,039-cel, szorozva 7-tel (nyugdíjkorrekció = jelenlegi nyugdíj x 0,039 x 7). Bár 6 hónapra visszamenőleg jár az egyösszegű juttatás, de ne feledkezzünk meg a 13. havi nyugdíjról, ezért kell 7-tel szorozni.

A júliusi korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés 8,9 százalékosra nő, így a novemberi újabb korrekcióra akkor kerülhet sor, ha az év első nyolc hónapjában mért tényadatokból az éves infláció ennél magasabb mértékére lehet következtetni.

Hogy mire lesz elegendő az emelés, majd a pénztárcáján érzi mindenki. Tény, hogy egy átlag-nyugdíjas főleg élelmiszerre, gyógyszerre  költ. Ezeknél viszont jóval 15 % feletti áremelésre kell készülni. Van olyan termékcsoport (tejtermék, margarinok, stb.), ahol akár a 30 %-ot is meghaladhatja  - így a 8.9 %-os emelés még a vegetálásra sem lesz elég.

Mi lesz még novemberig?

Az MNB akár 9,8 százalékos, az IMF 10,3 százalékos éves inflációra számít, amelyek alapján a novemberi korrekciós emelés mértéke 0,9 - 1,4 százalékos lehet, de ennél magasabbra is nőhet, ahogyan az inflációs várakozások - elsősorban az elhúzódó orosz-ukrán háború következményei miatt - megszaladhatnak.

Ha a január-augusztus időszakban ténylegesen mért inflációra alapozott várható éves infláció egy százaléknál kisebb mértékben haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9%-nál kisebb lenne), akkor egyösszegű kompenzációra, abban az esetben viszont, ha a várható infláció több, mint egy százalékkal haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9%-nál nagyobb lenne), akkor visszamenőleges nyugdíjemelésre kerülne sor.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!