A nyugdíj melléjár ezentúl minden hónapban.

A tartós ápolást végzők időskori támogatását az kaphatja meg, akinek öregségi nyugdíj is jár.

A szociális ellátásokról szóló törvény módosításával január 1-től bevezették a tartós ápolást végzők időskori támogatását. Az új ellátás nem minősül nyugellátásnak. Az Adó.hu szakértője összeszedte a tudnivalókat.

Tartós ápolást végzők időskori támogatására az jogosult, aki öregségi nyugdíjban részesül, és nyugdíja megállapítása előtt legalább húsz éven át saját háztartásában ápolta, gondozta gyermekét – írja a portálon Molnárné Balogh Márta tb-szakértő.

E tevékenysége alapján ápolási díjban részesült, mely ápolási díjon belül legalább egy éven át emelt összegű, vagy kiemelt ápolási díjat kapott. Ha az ápolást végző személy részére az öregségi nyugdíjat folyósítás nélkül állapítják meg (nyugdíjrögzítés) nem lesz jogosult tartós ápolást végzők időskori támogatására. Nem állapítható meg az ellátás akkor sem, ha még csak nyugdíjelőleget folyósítottak.

Ha a húsz éves időtartam egy részében a szülő beteg gyermeke után nem ápolási díjban, hanem a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekre tekintettel gyes-ben részesült, a gyes idejét, legfeljebb tíz éves időtartamban be lehet számítani a húsz éves ápolási, gondozási időszakhoz. Mint ismeretes, a családtámogatási ellátásnak minősülő gyes, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek esetén az általánosnál hosszabb ideig, legfeljebb a gyermek tíz éves koráig folyósítható.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!