Három táplálkozási tanács, amit kevesen ismernek.

Étkezések után egy falat sajt megvéd a fogszuvasodástól

A franciák régóta alkalmazzák a szokást: egy kisebb háromszögnyi (30 gramm) sajtot fogyasszunk az étkezések végén, mert a sajtban található baktériumkultúrák megállítják a baktériumok terjedését a szájban, és így védelmet nyújtanak a fogszuvasodás ellen.

A sajtban található zsírok egy vékony réteget képeznek a fogzománcon, ami úgy működik, mint egy pajzs, és a sajtban található baktériumkultúrák, a laktobacillusok megváltoztatják a száj pH-értékét és gátolják a savas baktériumok hatását. Ezenkívül a jó minőségű sajt probiotikumként is kiváló.

Ha lehet, tegyük le az evőeszközöket!

Az étel élvezetéhez annak megérintése is hozzátartozik, nem szabad úgy kezelnünk azt, mint valami szennyező dolgot, hanem minden érzékszervünkkel ki kell élveznünk. A világ lakosságának több mint fele evőeszköz nélkül eszik. Európában ugyan elterjedt az evőeszköz-használat, de sok országban, például Indiában, még mindig kézzel esznek az emberek. És ez nem feltétlenül jelenti a higiénia hiányát.

Amikor megérintjük az ételt, másképp érzékeljük azt. Az a benyomásunk, hogy elegánsak, kifinomultak vagyunk, de valójában ridegséggel kezeljük az ételt, és eltávolodunk tőle.

Ezért jobb a gyümölcs, mint a gyümölcslé 

Nem szabad kifacsart a gyümölcsök levét, inkább friss gyümölcsöket kell fogyasztani. „A gyümölcsöket meg kell rágni, és úgy elfogyasztani. Abban a pillanatban, hogy kifacsarjuk őket, egy pohár alkohollá változtatjuk – ugyanaz lesz az összetétele, mint a bornak vagy a sörnek, annyi különbséggel, hogy ez nem egy hordóban erjed, hanem a májunkban' - javasolja Mihaela Bilic táplálkozási szakértő.

„Egy pohár frissen facsart gyümölcslé gyakorlatilag egyenlő egy pohár sörrel. Tanuljuk meg inkább nyersen, megrágva fogyasztani a gyümölcsöket” – teszi hozzá a szakértő.

Amikor rágunk, az agyunk megérti, hogy eszünk, és jóllakunk. Amikor iszunk, vízként kezeli a folyadékot, és nem keletkezik jóllakottságérzet. Semmilyen folyékony állagú étellel nem lehet jóllakni, ez alól az egyetlen kivételek a csorba levesek és a tyúkhúsleves, ami bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású. Tehát amikor nagymama tyúkhúslevessel kúrálja a megfázásunkat, nem téved, ez valóban segít leküzdeni a betegséget. Igaz, csak akkor van igazán jó hatása, ha a csirke nem nagyüzemi körülmények között nevelkedett, hanem hagyományos, kapirgálós baromfi.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!