Ezekre a jelekre kellene neked is odafigyelni.

Ha cukorbetegséggel diagnosztizálnak elsőre igen ijesztő lehet, de ne ess pánikban, hiszen, ha betartod az orvos által előírt utasításokat, akkor a tünetek csökkenthetőek.

Vannak olyan tünetek, amelyek egyértelműen a cukorbetegségre utalnak, ha ezeket észleljük, minél hamarabb forduljunk szakemberhez.

1. Állandó szomjúságérzet

Napjaink egyik jelmondata az, hogy igyunk minél több vizet, viszont, ha ennek ellenére is állandó szomjúságérzettel küzdünk, keressünk fel egy szakembert. A szomjúságérzet a 2-es típusú cukorbetegség tünete lehet.

2. Homályos látás

A cukorbetegségben szenvedő személy nem tudja ugyanúgy hasznosítani a cukrot, mint egy egészséges ember. A felhalmozódott cukor pedig károsítja a szemben levő véredényeket és homályos látást okoz. Kezelés nélkül a látásvesztés fokozódhat.

3. Gyakori vizelési inger

Természetes dolog, hogy minél több vizet iszol, annál többet kell menned a vécére. A vesék megpróbálják a felesleges cukrot kiválasztani a vérből, ezért sokkal többet dolgoznak. Figyelmeztető jel lehet a gyakori vizelés, főleg ha éjszaka fokozódik.

4. Végtag fájdalom, -zsibbadás

Ha a vér túl sok cukrot tartalmaz, ez befolyásolja a keringést, károsítja az idegek működését. A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő személyek gyakran panaszkodnak kéz- és láb zsibbadásra, fájdalomra.

5. Bőrelszíneződések

A nyaki-, hónalji-, ágyéki hajlatokban megjelenő sötét bőrelszíneződések 2-es típusú cukorbetegségre utalhatnak.

6. Állandó éhségérzet

A cukorbetegek nem tudnak elegendő glükózt hasznosítani, ezért a szervezet energiahiánnyal és állandó éhségérzettel küzd. A bevitt táplálék gyorsan áthalad az emésztőcsatornán, nem hasznosulnak a tápanyagok, és mindig újabb adag ételért kiállt a szervezet.

7. Gombás fertőzések, bőrbetegségek

A cukorbetegség következtében legyengül az immunrendszer, ezért könnyebben alakulhatnak ki különböző gombás fertőzések, bőrbetegségek. Gyengül a kórokozókkal szembeni védelem, nagyobb lesz a fertőzésekre való hajlam. A gombásodás által károsodik a bőr, ezért az apró kis repedéseken keresztül sokkal könnyebben bejutnak a szervezetbe kórokozók és baktériumok.

8. Lelassult sebgyógyulás

A megemelkedett vércukorszint károsítja a szervezetet, az idegrendszert és a véredényeket, ezért lelassul a vérkeringés. Ennek következtében a sebek, karcolások gyógyulási folyamata lelassul, akár hónapokig is eltarthat, és közben fokozódik a fertőzésveszély.

9. Kimerültség

Az energiahiány következtében a 2-es típusú cukorbetegek állandó fáradtságérzettel küzdenek. A cukor nem tud megfelelően hasznosulni a véráramból, ezért nem tud elegendő energia termelődni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!