Nem mindenkinek ugyanannyi az összeg. A kisnyugdíjasok rosszabbul járnak.

Magas összegű kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok novemberben. A kormány abban bízik, hogy sikerül elérni az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, ami alapján nagy összegű nyugdíjprémiumra számíthatnak a 2021-es év végén a magyar idősek. A hivatalos várakozás 6 százalékos - írja a Pénzcentrum.

A miniszterelnök közlése szerint a nyugdíjprémium összege átlagosan 50-55 ezer forint lehet, viszont 7 százalék feletti növekedés esetén még több kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok novemberben. Ha pedig ilyen magas marad az infláció, még nagyobb összegű nyugdíjkorrekcióra is lehet számítani.

Ahogy a nyugdíjemelés és a 13. havi juttatás esetében is, a prémiumot és korrekciót is (részben) százalékos alapon, a megítélt nyugdíjösszeg alapján számítják. Vagyis kisebb öregségi nyugellátási összeg esetén a juttatás alacsonyabb lesz.

A Magyar Államkincstár (MÁK) utolsó hivatalos közlése szerint 73 ezer magyar nyugdíjas ellátása a 60 ezer forintot sem érte el havonta. Az is kiderült, hogy a hazai nyugdíjasok csaknem 60 százaléka alacsonyabb öregségi nyugdíjat kap a MÁK által akkor kimutatott havi 142,1 ezer forintos országos nyugdíjátlagnál. Azóta az átlagnyugdíj természetesen már emelkedett, viszont bizonyos összeg felett már nem számít, mennyi a havi nyugellátás. Akinek meghaladja a juttatása a 80 ezer forintot, az ugyanannyit kap, mint a milliós havi összegek kapó luxusnyugdíjasok. Akinek viszont alacsonyabb, arányosan kevesebb prémiumra számíthat.

A nyugdíjprémium számítása során ugyanis a novemberi nyugellátás összegének egynegyedét, (de legfeljebb 20 ezer forintot!) beszorozzuk a GDP-növekedés alapján kiszámolt szorzóval. Amennyiben a GDP-növekedés meghaladja a 3,5%-ot, a valós növekedés és a 3,5% különbözete adja majd ki a szorzónkat. Nézzünk egy példát!

2021-ben 4,3% a GDP tervezett növekedése, vagyis 0,8 százalékkal magasabb, mint a 3,5%-os határ. Ez a 0,8 százalék lesz a szorzó. Mivel a legtöbb idős magyar nyugdíja meghaladja a 80 ezer forintot (vagyis a nyugdíjának egynegyed része több, mint a 20 ezer forintos határérték), így ilyen mértékű növekedés esetén a számítás:

20 000 forint x 0,8 = 16 000 forint.

Ha viszont valóban magasabb lesz a gazdasági növekedés, még nagyobb összegre számíthatnak a nyugdíjasok. Ha például a növekedés 5,5%-os lenne, akkor a szorzónk (5,5 és 3,5 különbözete, vagyis) 2 lesz. Így 40 ezer forintot várhatna novemberben a nyugdíjasok többsége. Ha pedig ennél is magasabb, pl. a miniszterelnök által említett 6%, akkor 50 ezer, ha pedig 7%, akkor 70 ezer forint lenne a nyugdíjprémium a többség számára.

Ezzel a számítással azok a nyugdíjasok járnak a legrosszabbul, akiknek a juttatása a 80 ezer forintot sem éri el. A pontos számukat nem ismerjük, viszont azt tudjuk, hogy a MÁK tavalyi közlése alapján 73 ezren kaptak Magyarországon 60 ezernél alacsonyabb nyugdíjat. A 2,05 millió itthoni nyugdíjas több mint felének, összesen 1,14 millió jogosultnak a közlés időpontjában 60-139,9 ezer forint között volt a havi öregségi járandósága.
és 6%-os GDP-növekedést könyvelhet el idén Magyarország, akkor a legtöbben 50 ezer forintot kapnak novemberben, több százezer kisnyugdíjas viszont kevesebbet.

Ki mennyire számíthat?

Akinek a nyugdíja pl. 70-80 ezer között van, az 43 750 és 49 999 forint közötti összegre számíthat. Aki 60-70 ezer forintot kap kézhez havonta, az 37 500 és 43 749 forint közötti prémiumra számíthat. Aki pedig 60 ezer forintnál is kevesebbet – tavaly csak ehhez a jövedelmi csoporthoz 73 ezren tartoztak – az még 37 500 forintos kiegészítést sem kap majd novemberben. Ha pedig nem lesz 6 százalékos a GDP-növekedés, akkor még ennél is kevesebbet.

Fontos, hogy a novemberi nyugdíjprémium egyszeri kiegészítő juttatás, tehát nem épül be a nyugdíjba. Mértéke a nyugdíj összegétől és az éves gazdasági növekedés mértékétől függ.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!