Több oka is lehet annak, ha őszülni kezdünk.

Kevés olyan embert ismerni, aki örül neki, ha megjelennek az első ősz szálai. Ezek tényleg csak az öregség jelei? De ha jobban megvizsgáljuk, az ősz haj többet is elárulhat rólunk, mint a korunk.

Vitaminhiányra utalhat

Minden szőrtüszőnk pigmentet tartalmaz, ez adja a hajunk színét. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb pigmentet termelünk, ami ősz hajat eredményez. A bőrgyógyászok erre általában az 50-50-50- szabályt alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy az 50 éves lakosság 50 százalékának legalább 50 százalékban ősz a haja.

A fehér emberek általánosságban a harmincas éveik közepén, az ázsiaiak a harmincas éveik végén, az afrikai és amerikaiak pedig a negyvenes éveikben kezdenek el őszülni. Ha viszont valakinek a referenciaértékeknél hamarabb színeződik el a haja, az táplálkozási egyensúlytalanságot jelezhet.

Pigmentveszteséget főként a B12, a szérum kalcium és a szérum ferritin hiánya, illetve a pajzsmirigyproblémák okozhatnak.

Oxidatív stressz

A hajhagymák kis mennyiségű hidrogén-peroxidot termelnek, amit évek óta a haj fényesítésére, fehérítésére használnak a szépségiparban. Ha azonban a hidrogén-peroxid felhalmozódás következik be, akkor a hajszín elhalványulhat. Ez az úgynevezett oxidatív stressz, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára. A túltermelést csak speciális eljárással lehet kezelni.

Dohányzás

Egy 2013-as kutatás szerint a dohányosoknál két és félszer akkora az őszülés kialakulás esélye, mint azoknál, akik nem cigarettáznak.Sőt, a cigarettában lévő kémiai anyagok le is bonthatják a hajsejteket, ami kopaszodáshoz vezethet.
És végül még egy fontos tényező: ha szüleink, nagyszüleink korán őszültek, akkor sok jóval mi sem számolhatunk.

Meddig érdemes festetni?

A legtöbb nő nem esik kétségbe az első ősz hajszálak felfedezésekor. A kívánt színre festhetik be hajukat, a közép barnát, amelyben néhány nem odaillő fehér van, tündöklő mogyoró barnára változtathatjuk és meg is elégszünk az eredménnyel. Azonban eljön az az idő, amikor ez az eljárás már nem lesz elegendő, mivel a fehér lenövések egyértelmű üzenetet hordoznak. A haj így sok utófestést igényel.

Egy jó frizura és csillogó ősz haj sokkal harmonikusabb lehet, és jobban fiatalíthat, mint bármely egyéb szín. Ezért nyugodtan fogadjuk el az ősz, vagy akár fehér hajak adta valóságot.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!