A cibere leves egy hagyományos magyar savanyú leves, amelyet főként az Alföldön készítettek régen, de napjainkban is egyre többen fedezik fel újra. A cibere alapja a savanyított korpa, amelyet vízzel és sóval erjesztenek, hogy kellemes, pikáns ízt adjon az ételeknek. A leves elkészítése rendkívül egyszerű, és tápanyagban gazdag, így remek választás azoknak, akik nemcsak finomat, de egészségeset is szeretnének enni. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a cibere levest, annak receptjét, és kiderítjük, miért érdemes gyakran fogyasztani.

Hozzávalók:

  • 1,5 liter víz
  • 2 evőkanál savanyított korpa (cibere)
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kis fej zeller
  • 1 közepes burgonya
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál liszt (a habaráshoz)
  • 1 dl tejföl (a habaráshoz)
  • egy csipet pirospaprika (elhagyható)
  1. Zöldségek előkészítése: Első lépésként tisztítsd meg a sárgarépát, fehérrépát, zellert és burgonyát. Ezután vágd őket kisebb kockákra vagy karikákra, ízlés szerint.

  2. Levesalap készítése: Egy közepes méretű fazékban forralj fel 1,5 liter vizet. Add hozzá a megtisztított és felaprított zöldségeket, a babérlevelet, valamint az egész vöröshagymát. Főzd a levest közepes lángon, amíg a zöldségek megpuhulnak, ez körülbelül 15-20 percet vesz igénybe.

  3. Cibere hozzáadása: Amikor a zöldségek már majdnem puhák, add hozzá a savanyított korpát (ciberét) a leveshez. Keverd jól össze, és főzd további 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

  4. Habarás készítése: Egy kis tálban keverd össze a lisztet a tejföllel, majd adj hozzá egy kevés forró levest, hogy a habarás ne csomósodjon össze. Ha jól elkeverted, lassan öntsd a leveshez, és folyamatos keverés mellett főzd még néhány percig, hogy besűrűsödjön.

  5. Fűszerezés és tálalás: Ízlés szerint sózd és borsozd meg a levest, majd szórd meg egy kis pirospaprikával a tetejét, ha pikánsabb ízt szeretnél. Tálald forrón, friss kenyérrel vagy pogácsával.

A cibere leves eredete és jelentősége

A cibere leves története a magyar vidéki konyhában gyökerezik. Régen főként böjti ételként fogyasztották, mivel könnyű, de tápláló fogás volt. A ciberét, azaz a savanyított korpát gyakran használták savanyítóként, hiszen egyszerűen elkészíthető volt otthoni körülmények között, és kellemesen savanykás ízt kölcsönzött az ételeknek.

Az egyszerű emberek ételének tartották, mivel olcsó és könnyen hozzáférhető alapanyagokból készült, ugyanakkor rendkívül laktató és ízletes volt. Napjainkban a cibere leves újra felfedezésre vár, hiszen nemcsak finom, de egészséges is.

Miért egészséges a cibere leves?

A cibere leves nemcsak finom, hanem számos kedvező élettani hatása is van, amely a benne található alapanyagoknak és a savanyításnak köszönhető. Íme néhány ok, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani ezt a levest:

  1. Gazdag probiotikumokban: A savanyított korpa erjesztése során probiotikumok keletkeznek, amelyek segítenek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében. A probiotikumok jótékony hatással vannak a bélflórára, elősegítik az emésztést, és erősítik az immunrendszert.

  2. Alacsony kalóriatartalom: A cibere leves könnyű, alacsony kalóriatartalmú étel, így ideális választás lehet diétázóknak vagy azoknak, akik odafigyelnek a súlyukra. A zöldségek és a savanyított korpa kombinációja laktató, de mégsem terheli meg a gyomrot.

  3. Tápanyagban gazdag: A cibere levesben található zöldségek – mint a sárgarépa, fehérrépa, zeller és burgonya – mind értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez. A sárgarépa például gazdag A-vitaminban, amely segíti a látást és erősíti az immunrendszert.

  4. Segíti a méregtelenítést: A savanyított ételek, mint a cibere, serkentik a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait. A savanyú íz stimulálja a máj és az epehólyag működését, elősegítve a toxinok lebontását és eltávolítását a szervezetből.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!