Nagyszerű színésznő volt, de a magánéletében nem talált rá az igazi boldogság.

95 éves korában elhunyt Máthé Erzsi, született Mertz Erzsébet.

Egyik utolsó interjújában így nyilatkozott:

“24 órás felügyelet alatt vagyok. Jár át hozzám egy-két barátom, megkapom a szükséges orvosságokat. Ezen felül még egy kismacska tartja bennem a lelket. Mondjuk be kell vallanom, hogy nem az enyém. A szomszéd kiscicáját szoktam szeretgetni. (…) Nyilvánvalóan nehezebb már nekem kicsit az élet, de a koromhoz képest nagyon jól vagyok.'

Hatvanöt évig állt a színpadon, 84 éves koráig játszott.

A színház számára nem csupán egy hely, hanem maga a család. Nem csoda, hogy így érzett, hiszen a magánéletében nem adatott meg neki a harmonikus családi élet.

Szülei húsz év után elváltak egymástól.

„A papa nagyon jó ember volt, nagyon tudott szeretni, de a mama rideg, túl kemény volt. Ilyen szeretetlenségben képtelenség élni. Engem is sokat bántott, még vert is, de erre már nem szívesen emlékszem vissza. Talán azért lettem kemény nő, még a hangom is, mert ezt hoztam otthonról. De ez persze csak látszat, így lepleztem a gyengeségemet, az esendőségemet. Megkeményítettem magam, így védekeztem. De belülről csupa szív és jóság vagyok, csak nem mertem gyakran kimutatni”

- fogalmazott Máthé Erzsi.

Szüleihez hasonlóan aztán ő is elvált, kétszer is.

„A színiiskola elvégzése után Pécsre szerződtem, ahol Szendrő József volt a direktor. Ahogy észrevett, azonnal láttam, hogy ez kész.  Imponált a direktor szerelme. Egy premier után kimentem a Nádor étterem söntésébe, ott iszogattak az emberek, amikor ott, abban az óriási zajban meghallottam a hátam mögött, hogy Szendrő, ez a gyáva, halk szavú ember odakiabál a tömegben nekem: ’Erzsike, hozzám jönne feleségül?’ Kész lettem. Voltam olyan hülye és fiatal, hogy nem gondoltam át, és igent mondtam. Hét évig éltünk együtt, aztán felpakoltam a holmimat egy lovaskocsira, és elköltöztem tőle”.

Jó humorúnak, okosnak tartotta férjét, de csak a munkának élt, így nem volt alkalmas férjnek, sem családapának.

29 éves korában rátalált a nagybetűs szerelem.

„A Jurányi utcában lakott Budán, és állapotos lettem tőle. 1956 ősze volt, amikor felfordult a világ. Ő bekísért a kórházba, majd fogta magát, és elment Amerikába.”

A színésznő egyedül maradt a kisbabájával, és akkor még nem sejtette, hogy élete legfájdalmasabb történése hamarosan bekövetkezik. Gyermeke ugyanis egyéves sem volt, amikor agyhártyagyulladást kapott, és tragikus módon meghalt.

„A pécsi temetőben van a sírja. Szokták mondani, hogy az idő gyógyítja a sebeket, de ez a seb soha nem gyógyult be, a mai napig úgy fáj, mint amikor meghalt… Ez akkora ütés, hogy halálomig kell ezzel együtt élnem”.

A hatvanas években hozzáment Kérő László mérnökhöz. „Egy színdarabban meglátott, aztán hosszú ideig keresett, kutatott utánam, míg végül rám talált. A maga módján nagyon szeretett, azt szoktam mondani, a magam módján én is őt. Még a pályámat is feladtam érte, elmentem vele Marokkóba, Casablancába, mert ott kapott munkát.” A külföldön töltött évekre azonban már nem szívesen emlékezett. Míg férje a gyárban dolgozott, ő magányosan üldögélt az Atlanti-óceán partján, miközben franciául tanult. Egy évig bírta színház nélkül, majd hazajött, férje pedig még hét évig maradt Afrikában. Aztán Kérő László is visszaköltözött Magyarországra, és együtt folytatták közös életüket. A halál választotta el őket egymástól.

Máthé Erzsi 2012-ben lépett utoljára színpadra. Élete utolsó éveiben kisebb-nagyobb egészségügyi gondokkal küzdött, a nyilvánosságtól elzárkózva élt. Félt a haláltól, de nem maga miatt, sokkal inkább azért aggódott, örökségét gondozza-e majd valaki, ha ő már nincs.

„Ha élne a gyerekem, ha lennének unokáim, teljesen más lenne most az életem. Akkor azt mondanám magának, jól vagyok. De rettegek, mi történik, ha már nem leszek. Három alapítványom van, a fiatalokra hagyok mindent. Ezek jó kezekben vannak még, de mi lesz, ha nem tudják majd a későbbiekben gondozni… Csak reménykedni tudok, hogy minden rendben lesz.”

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!