A bőrkérgesedés sokak életét megkeseríti.

A bőr megvastagodása számos formában okozhat panaszt, az ekcéma és a szemölcs is egy típusa az úgynevezett hiperkeratosisnak. Hiperkeratosis alatt az elszarusodó hám szarurétegének a megvastagodását értjük, vagyis, amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik szaru. A szaru keratin nevű összetevője az, ami ilyen esetben nagyobb tömegben jelenik meg a bőr felhámjában.
A hiperkeratosisnak két fő formája különböztethető meg:
 
1. Nyomás okozta hiperkeratosis

A túlzott nyomás, állandó vagy ismételt mechanikai hatásnak, a gyulladás vagy a bőr irritációja következtében alakul ki. Ilyen esetekben a bőr extra réteg keratint kezd el termelni, hogy megvédje a károsodástól önmagát. Ilyen esetben jelenik meg a bőrkeményedés – köznapi nyelven tyúkszem, a bőrkérgesedés.

2. Nem nyomás okozta hiperkeratosis

Ebben az esetben nincs külső irritáció, a szakértők ezt egyrészt a genetikának, másrészt a fertőzéseknek tudják be. Ennek eredménye öröklődő elszarusodási zavarokhoz tartozó betegségek, illetve fertőzéses eredetű a HPV okozta szemölcs, a verruca vulgaris.
A hiperkeratosis megjelenhet számos bőgyógyászati kórképben – az ekcémában, pikkelysömörben, a különböző szemölcsök formájában, valamint fénykárosodás egyes bőrtüneteire is jellemző lehet a szaruréteg megvastagodása (actinikus keratosis). Ezen kívül természetesen még számos bőrbetegség tünete lehet a hiperkeratosis, ezért is fontos bőrgyógyásszal ellenőriztetni.   

A diagnózistól függ a kezelés

A legfontosabb, hogy aki változást tapasztal a bőrén, vagy akár csak szeretne megszabadulni egy problémától, mindenképpen mutassa azt meg orvosnak. A hiperkeratosis csak néhány formája járhat fájdalommal, például bizonyos bőrkeményedések, szemölcsök, de ennek hiányában is fontos a bőrgyógyászati vizsgálat.

Ha a bőrprobléma olyan helyen van, ami zavarja a pácienst, esetleg fáj, kipirosodik vagy csak esztétikailag zavaró, számos módszer közül választhatunk az eltávolításnál. Szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása egyaránt. A megfelelő eljárás kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.  

Ezt tehetjük a megelőzésért:

  • Válasszunk kényelmes, jól kiképzett cipőt és akár talpbetétet a bőrkeményedések, tyúkszem kialakulásának megelőzésére
  • Válasszunk természetes anyagú, nedvszívó zoknit és ruhadarabokat, amelyekben a lehető legjobban elkerülhető az izzadás.
  • Olyan helyeken, ahol gombás fertőzést szedhetünk össze (uszodák, strandok, tornatermek, zuhanyzók) viseljünk papucsot.
  • Ekcémára hajlamos bőr esetén ajánlott kerülni az erős kemikáliákat, az illatosított kozmetikai termékeket, az extrém hideg vagy meleg hőmérsékletet, a száraz levegőjű helyiségeket.
  • Mindennap akár többször is hidratáljuk a bőrt, lehetőleg bőrgyógyász által ajánlott mosakodókkal és testápolókkal.
  • Már enyhe napsütésben is használjunk fényvédő termékeket a fedetlen testrészeken.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!