A migránsokra korunk mártírjaiként tekint, és a nácikhoz hasonlítja azokat, akik kerítéseket és táborokat építenek.

Ferenc pápa katolikus egyházfő, a múlt szombati szentmiséjén a nácizmus, a totalitárius rendszerek és a terrorizmus áldozataira emlékezett.

A pápa a prédikációjában többek között beszélt arról, hogy az európai táborokban hasonló körülmények uralkodnak, mint egykor a nácik által felállított koncentrációs táborokban. Épp ezért Európa minden olyan országa, aki tábort vagy szándékosan elkerített kerítésrendszert épít(ett), egyben 'koncentrációs táborokat' is épít.

A pápa kijelentette: 'Európa határainak lezárásával a bevándorlók sorsát pecsételik meg. Bár vannak olyan országok, melyek nem veszik ki részüket ebből a kegyetlenségből. Szerinte a bevándorlás Európa érdekeit szolgálja. 

Az egyházfő felidézte görögországi látogatását is, amikor bevándorlókkal találkozott. A migránsokat korunk mártírjainak titulálta. Hozzátette, a háború elől menekülő bevándorlóknak ugyanazzal kell szembenézniük, mint a második világháborúban:Lezárt kapuk, hónapokig tartó várakozás embertelen körülmények között.

Ferenc pápa szombati kijelentése nagy vihart kavart a nemzetközi sajtókban. Hevesen támadták ezen kijelentése miatt. A Reutersnek interjút adó Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) egyik vezetője szerint a pápának felül kellene vizsgálnia legutóbbi kijelentését. Mint mondta, a második világháború idején történt tragédia, annak nagyságrendje, összehasonlíthatatlan azzal, ami az európai menekülttáborokban zajlik.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!