Mi az a mediterrán diéta?
A mediterrán étrend egy gyűjtőfogalom, amely a Földközi-tenger környékén élő emberek történelmi étkezési szokásain alapuló étrendekre utal. Húsz éves kutatás eredményeit tették közzé.

 

Az American Heart Association megbízható forrása szerint, amely ezt a fajta diétát ajánlja a szív- és érrendszer egészségére, a legfontosabb jellemzői:

  • zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, bab és hüvelyesek magas bevitele
  • alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékek, hal, baromfi, nem trópusi növényi olajok és diófélék
  • korlátozott hozzáadott cukrok, cukros italok, nátrium, erősen feldolgozott élelmiszerek, finomított szénhidrátok, telített zsírok és zsíros vagy feldolgozott húsok.

Emellett az egészséges zsírok – olívaolaj, avokádó, diófélék és olajos hal – fontosságát.

„Ezek közé tartozik a növényi eredetű élelmiszerekben, egészségesebb, egyszeresen telítetlen zsírokban, sovány húsokban, teljes kiőrlésű gabonákban, babokban, zöldségekben és diófélékben gazdag étrend. Kerülendő élelmiszerek azok, amelyek magasan feldolgozottak, magasabb telített zsírtartalmúak és magas nátriumtartalmúak.”

Azt tanácsolja, hogy az emberek csak alkalmanként egyenek vörös húst, de legalább hetente kétszer vigyenek be fehérjét halból vagy tenger gyümölcseiből, és a legtöbb nap egyen kis mennyiségben baromfit, tojást és tejterméket.

Bár a víznek kell az ember fő italának lennie, a hagyományos mediterrán étrendnek megfelelően naponta egy-két kis pohár vörösbort is megihatnak.

A kutatók azonban hozzáteszik, hogy az egészséges táplálkozást minden nap valamilyen élvezetes fizikai tevékenységgel is össze kell párosítani.

„A kutatások alátámasztják az egészséges életmóddal kapcsolatos szokások elfogadásának előnyeit, és rámutatnak arra, hogy ez milyen kritikus jelentőséggel bírhat jövőbeli egyéni és közösségi egészségünk alakításában. […] Kezdje azzal, hogy sok friss zöldséget – különösen zöld leveles zöldségeket – fogyasszon, majd élvezze a friss gyümölcsöket – például bogyókat – és más antioxidánsokban gazdag ételeket, valamint halat, olívaolajat és más, az agy számára egészséges omega-3-ban gazdag ételeket. .”

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!