Sokaknak kell dolgozni, ahelyett hogy élvezné a kedvezménnyel járó nyugdíjas éveket.

A nők 59 %-a nagymama szerepben képzeli el magát, mikor majd nyugdíjas lesz az OTP Nyugdíjpénztár felmérése alapján.

Az újdonságok kipróbálását és új hobbikat csupán a női kitöltők 27 százaléka kíván magának idős éveire. A válaszadók majdnem fele leginkább pihenni szeretne a munkával és gyerekneveléssel töltött évtizedek után. A magyar nők mint ismert, néhány évvel megnövelhetik a nyugdíjas időszakot terveik megvalósításához, hiszen Magyarországon a nők kedvezményesen mehetnek öregségi nyugdíjba 40 év szolgálati idő után, amennyiben a 40-ből legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idejük van.

Sokak számára azonban csak álom maradhat a „főállású nagymamaság” vagy a jól megérdemelt pihenés. Ezzel szemben a megélhetésért való küzdelem töltheti ki a mindennapokat. Ennek több oka lehet, hogy a szolgálati idő és a havi átlagkereset alapján állapítják meg az öregségi nyugdíj összegét, azonban mindkét mutató értéke alacsonyabb a nőknél, mint a férfiaknál, így ez a különbség a nyugdíj összegében is megjelenik. A KSH 2019-es adatai szerint a nők és a férfiak átlagkeresete közötti különbség meghaladta a 65 ezer forintos értéket, az öregségi nyugdíj tekintetében pedig ez a különbség 18 ezer forint volt.

Sok nőnek így ahelyett, hogy kiélvezné a kedvezménnyel járó nyugdíjas éveket, még dolgoznia kellhet a 60-as éveiben is ahhoz, hogy megfelelő anyagi körülményeket teremtsen. 

Az elöregedő társadalom, a fizetésbeli különbségek, és a gyerekekkel otthon töltött idő mind gátat jelenthetnek az anyagi gondoktól mentes nyugdíjaskor megteremtéséhez. Az időben megkezdett nyugdíjcélú megtakarítással azonban biztosítható, hogy ez az időszak valóban arról szóljon, amit szeretnének, legyen szó unokákkal töltött időről vagy a dédelgetett álmok megvalósításáról.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!