A kemény csokikéreg ellenállhatatlanná teszi.

A fánkot mindenki szereti, de a sütése nagyon időigényes és nem is mindig sikerül úgy, ahogyan szeretnénk.

A sütőben sült változata elronthatatlan és nagyon finom, megéri kipróbálni.

Hozzávalók

  • 2,5 dkg friss élesztő,
  • 2 ek. porcukor,
  • 3 dl tej,
  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz,
  • csipet só,
  • 2 tojássárgája,
  • 5 dkg vaj/margarin olvasztva,
  • olaj a kenéshez.

A mázhoz

  • 5 dkg ét-, v. fehércsokoládé,

és színes cukor a szóráshoz.

Az élesztőt a cukorral együtt keverjük el a langyos tejben. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Kézzel vagy robotgéppel dagasszunk belőle lágy, fényes tésztát, majd konyharuhával letakarva hagyjuk kelni 1,5-2 órát.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra a tésztát, fánkszaggatóval (esetleg pohárral + almacsutkázóval) formázzunk belőle fánkokat, majd helyezzük olajjal megkent sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Kelesszük újra a fánkokat 20-30 percig, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük meg a fánkok tetejét is olajjal, majd kb. 20 perc alatt süssük készre őket az előmelegített sütőben.

Vízgőz felett külön-külön olvasszuk meg a csokoládékat (én teszek bele olajat is), mártsuk bele a kihűlt fánkokat, szórjuk meg színes cukorkával. Hagyjuk megdermedni a csokoládét!

U.i.: amikor kivesszük a sütőből a fánkokat, a külseje kemény, de nem aggódni, megpuhulnak hűlés közben (Kohut Kory receptje)

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!