Minden hétvégédet takarítással töltöd? Már eleged van abból, hogy mindig ujjnyi por áll a polcokon? Most olyan takarítási módszereket mutatunk, melyek segítségével hosszabb ideig megszabadulhatsz a portól!

A por nem csak egy igen látványos szennyeződés, káros hatással lehet az egészségünkre is. Ha nem takarítunk rendszeresen, könnyen allergiával, vagy különböző légúti megbetegedésekkel kell megküzdenünk.

Kisebb tárgyak, háztartási cikkek

Minél több kis tárgy, háztartási cikk van elől a lakásban, annál nagyobb eséllyel rakodik le rajtuk a por. A kis tárgyakat mindig tartsd zárt szekrénybe, a lehető legkevesebb tárgy legyen elől, nyitott polcon.

Nedves tisztítás

Ha nedves ronggyal törlöd le a tárgyakat, polcokat, akkor a por kevésbé rakódik le ezeken a felületeken. Ne hagyd, hogy vastag rétegben felgyűljön a por, legalább kéthetente végezz egy alapos portőrlést. Nagyobb figyelmet kell fordítani a nehezen megközelíthető helyekre, ott gyűl össze a legtöbb por.

Szőnyeg és bútortisztítás

A puha bútorokon, párnákon, szőnyegekben, sötétítőkben nagyon sok por gyűl össze. Sokszor nem is veszed észre, csak, amikor kirázod őket, hogy bizony rengeteg por volt bennük. Rendszeresen ki kell mosni, vagy a nagyobb darabokat ki kell tisztíttatni. A szőnyegeket vidd el évente egy-két alkalommal egy szakszerű tisztítóba.

A függönyök, ágyneműk mosása

A függönyöket rendszeren ki kell mosni, vagy gőztisztítással meg kell szabadulni a bennük felgyülemlett szennyeződésektől, portól. Az ágyneműket hetente egyszer ajánlott lecserélni, nem is vesszük észre, de nagyon sok szennyeződés meg tud bújni bennük. A lepedő-, és párnahuzaton lévő elhalt hámsejtek az atkák és más élősködők kedvence.

Néhány trükk, hogy kevésbé rakódjon le a por a lakásban!

1. Használj mikrószálas törlőkendőt, ez az anyag nagyon jól magába szívja a port.

2. A portörlést mindig fentről-lefelé végezd, így kisebb eséllyel száll vissza a por munka közben.

3. Töröld át valamilyen antisztatikus oldattal a bútorok felületét, vagy használj polírozót, így hosszabb ideig távol tudod tartani a port a bútorok felületétől.

4. Készítsd el a következő keveréket, segítségével jobban távol tudod tartani a port a bútorokról. Keverj el 2 teáskanál olívaolajat, ¼ csésze ecetet, 10 csepp teafa illóolajat, majd add az egészet egy csésze vízhez. Töltsd a keveréket egy szórófejes flakonba, és fújd be vele a bútorokat.