500 településen lehet igényelni!

Az idősügyi infokommunikációs programot közel 500 hátrányos helyzetű településre terjesztik ki, amely 1,2 milliárd forint állami támogatásból valósul meg 2018 augusztus végéig. A program keretén belül novembertől számítógépet és internet-hozzáférést biztosítanak 5 ezer 65 év feletti, otthonát elhagyni képtelen, idős ember számára, és ezzel együtt folyamatos segítséget nyújtanak az infokommunikációs eszközök használatában.
Az országos program célja az idősek életminőségének javítása, a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentése, munkavállalásuk elősegítése, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése.

A programhoz szükséges infokommunikációs eszközöket, az internet-hozzáférést és az objektív egészségi adatok mérésére alkalmas 1500 állapotmérő-vészjelző karórát az NFM intézménye, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség biztosítja az erre rászoruló idősek részére.

A rendszer működtetése a településenként kialakított diszpécserszolgálat feladata lesz, amely a program teljes időszakában 1110 fő humán, és 250 fő műszaki vagy informatikus végzettségű közfoglalkoztatott bevonásával történik, akik feladataik ellátásához szakirányú képzésen vesznek részt. A diszpécserközpontok munkatársai Skype kommunikációs rendszeren keresztül tartják a kapcsolatot a résztvevő idősekkel, ők biztosítják az infokommunikációs tudás elsajátításának feltételeit is.

A közfoglalkoztatási program a Belügyminisztérium támogatásával és a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. irányításával valósul meg. Az állapotmérő-vészjelző karórákat az Emberi Erőforrás Minisztériumának irányítása alatt működő Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában lévő helyi szolgáltatási központok fogják működtetni, amelynek célja a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 21. századi korszerűsítése és bővítése. Forrás : kormany.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!