A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ajánlása szerint a megfelelően tárolt, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszereket, amelyeknél kibontás után nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatjuk.
Például a minőségmegőrzési idő lejártát követően
- az olajat 2 hónapig,
- a müzlit, a gabonapelyhet, a fagyasztott termékeket 3 hónapig,
- a gyümölcsleveket, a majonézt 6 hónapig,
- az UHT tejet, az UHT tejszínt, a rizst, a száraz tésztát, a gabonaféléket (pl. liszt, búzadara) 9 hónapig,
- az ásványvizet, a kávét, a teát, a mézet, a lekvárt még 12 hónapig felhasználhatjuk.