Az élelmiszerbiztonsági hatóság ajánlása szerint nem kell azonnal kidobni a lejárt termékeket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ajánlása szerint a megfelelően tárolt, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszereket, amelyeknél kibontás után nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatjuk. 
Például a minőségmegőrzési idő lejártát követően

  • az olajat 2 hónapig,
  • a müzlit, a gabonapelyhet, a fagyasztott termékeket 3 hónapig,
  • a gyümölcsleveket, a majonézt 6 hónapig,
  • az UHT tejet, az UHT tejszínt, a rizst, a száraz tésztát, a gabonaféléket (pl. liszt, búzadara) 9 hónapig,
  • az ásványvizet, a kávét, a teát, a mézet, a lekvárt még 12 hónapig felhasználhatjuk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!