Az őszi szezon kezdetével a hőmérséklet jelentősen csökken, különösen éjszaka, ezért a paradicsomok termése lelassul. Van azonban néhány trükk, amivel felgyorsíthatod a termés beérését.

Hogyan gyorsítsuk fel a zöld paradicsom érését?

A paradicsom éréséhez 18-24 Celsius-fok közötti hőmérséklet az optimális, az érés 9-10 Celsius-fok alatt megáll, ezért ha hűvösebbre fordul az idő, néhány egyszerű trükkhöz kell folyamodnunk a folyamat felgyorsításához.

1. Távolítsd el a megmaradt virágokat

Ősszel a még megmaradt virágokat el kell távolítani a növényről, mivel már nem lesz elég idejük arra, hogy termést is hozzanak, és ez csak fölösleges energiát vesz el a növénytől, amit a már kialakult termés érlelésére összpontosíthatna.

2. Vágd vissza a csúcshajtásokat

Vágd vissza a csúcshajtásokat és az érőfélben lévő paradicsomok körüli lombozatot, mert fontos, hogy ilyenkor a növény minden energiája a termés beérésére forduljon, nem pedig a növekedésre.

Ráadásul a levelek árnyékot is tartanak a paradicsomoknak.


3. Vágd le a felesleges leveleket és ágakat

A csúcshajtások mellett az alsó leveleket és mellékhajtásokat is eltávolíthatod, mivel ezek is fölöslegesen használják a növény értékes erőforrásait.

4. Csökkentsd az öntözést

Egy másik trükk az öntözés csökkentése. Ez kissé stresszeli a növényt, és arra ösztönzi, hogy a túlélés érdekében gyorsabban érlelje a termést és ezzel a magokat. De légy óvatos, az öntözés csökkentését fokozatosan kell bevezetni.

5. Használj szerves tápszereket

A paradicsom harmonikus fejlődéséhez és a gazdag termés eléréséhez fontos szem előtt tartani, hogy ezeknek a növényeknek három alapvető tápanyagra van szükségük: nitrogénre, foszforra és káliumra.

6. Szedd le a paradicsomot, és érleld tovább a lakásban

Ahogy beköszönt az ősz, a napfény már nem olyan erős, és a hőmérséklet is sokat csökken, ezért jobb, ha leszedjük az érőfélben lévő termést, és a lakásban érleljük azt tovább.

Ezzel nemcsak az érési folyamatot gyorsíthatjuk fel, de megvédhetjük a paradicsomokat a betegségektől és a fagytól is.