Ez egy olyan téma, amelyet általában szívesen hagyunk figyelmen kívül, ennek ellenére tudnunk kell, hogy a vizelet színe az egészség fontos mutatója.

 

Az alábbiakban a vizelet színére utalunk, amely a színtelentől a narancssárgáig vagy akár … a zöldig is változhat. A vizelet színe felfedhet néhány betegséget, de gyakran ez csak maga a tünet, ezért aztán ilyen esetben tanácsos orvoshoz menni a részletes vizsgálatok elvégzésére.

 

Íme, amit a vizelet színe elárulhat az egészségünkről:

A színtelen vizelet a túlzott vízfogyasztás jele. Ebben az esetben tanácsos csökkenteni a bevitt folyadék mennyiségét.

Az átlátszó sárga vizelet normális, ebben az esetben nincs aggodalomra okunk.

A sötét sárga vizelet jele lehet annak, hogy hidratációra van szükségünk, tehát igyunk minél több vizet. Ugyanez igaz akkor is, ha a vizelet a méz színű.

A vizelet barna színe májbetegséget vagy súlyos kiszáradást jelezhet. Igyunk több vizet, és forduljunk orvoshoz, ha nincs változás, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy megfelelően hidratáltunk.

 

A rózsaszínű vagy vöröses vizelet olyan ételek, mint például a répa vagy a fekete áfonya fogyasztása esetén lehetséges, amelyek magas színhatású pigmentekkel rendelkeznek.

Vigyázni kell azonban, mert ha nem ettünk ilyen ételt, akkor vér lehet a vizeletében, ami veseproblémára, daganatra, húgyúti fertőzésre, prosztataproblémákra vagy akár higanymérgezésre is utalhat. A legjobb tehát ebben az esetben is orvoshoz fordulni.

A narancs színű vizelet a kiszáradás jele, de lehetséges esetleg az is, hogy ilyen színű ételeket fogyasztottunk, ugyanakkor jelezheti, hogy probléma van a májban vagy az epehólyagban.

A zöld vizelet arra utalhat, hogy a testben bizonyos baktériumok vannak jelen, vagy a használt gyógyszereknek is lehet egyfajta mellékhatása. Ne essünk pánikba, forduljunk orvoshoz, így pontosan megtudhatjuk, mi okozza a vizelet furcsa színét.

A savas vizelet akkor fordul elő, ha az étrendünkben magas a fehérjetartalom vagy vesebetegségben szenvedünk.

 
 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!