A moringa (moringa oleifera) olyan növény, amelyet évezredek óta magasztalnak egészségügyi előnyei miatt. Nagyon gazdag egészséges antioxidánsokban és bioaktív növényi összetevőkben. Eddig a tudósok csak a töredékét vizsgálták meg a sok közismert egészségügyi előnyének.

1. A moringa nagyon tápláló

Moringafa
Moringafa

A moringa oleifera egy Észak-Indiában őshonos meglehetősen nagyméretű fa. A fa szinte minden részét fogyasztják vagy hagyományos növényi gyógyszerek összetevőjeként használják. Ez főképpen a levelekre és a hüvelyekre vonatkozik, amelyeket általában India és Afrika egyes részein fogyasztanak.

A moringa levele számos vitamin és ásványi anyag kiváló forrása. Egy csésze friss, apróra vágott levél (21 gramm) tartalma:

  • Fehérje: 2 gramm
  • B6-vitamin: az RDA 19%-a
  • C-vitamin: az RDA 12%-a
  • Vas: az RDA 11%-a
  • Riboflavin (B2-vitamin): az RDA 11%-a
  • A-vitamin (béta-karotinból): az RDA 9%-a
  • Magnézium: az RDA 8%-a

A nyugati országokban a szárított leveleket étrend-kiegészítőként, por vagy kapszula formájában értékesítik.

A fejlődő nemzetek étrendjéből néha hiányoznak a vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék. Ezekben az országokban a moringa oleifera számos alapvető tápanyag fontos forrása lehet.

A moringa levelek dúsak sok fontos tápanyagban, beleértve a fehérjét, a B6-vitamint, a C-vitamint, a riboflavint és a vasat

2. A moringa gazdag antioxidánsokban

Moringalevél Moringalevél

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek a szervezetben lévő szabad gyökök ellen küzdenek. A szabad gyökök magas szintje oxidatív stresszt okozhat, amely krónikus betegségekkel, például szívbetegségekkel és a 2-es típusú cukorbetegséggel hozható összefüggésbe.

A moringa oleifera leveleiben számos antioxidáns növényi vegyületet találtak. A C-vitamin és a béta-karotin mellett ezek a következők:

  • kvercetin: ez az erős antioxidáns segíthet csökkenteni a vérnyomást
  • klorogénsav: a kávéban is nagy mennyiségben található klorogénsav segíthet mérsékelni a vércukorszintet étkezés után

Egy nőknél végzett vizsgálat megállapította, hogy három hónapon keresztül minden nap 1,5 teáskanál (7 gramm) moringa levélpor szedése jelentősen megnövelte a vér antioxidáns szintjét.

A moringa levélkivonat élelmiszer-tartósítószerként is használható. Az oxidáció csökkentésével növeli a hús eltarthatóságát.

A moringa oleifera gazdag különféle antioxidánsokban – beleértve a kvercetint és a klorogénsavat –, továbbá a moringa levélpor növelheti a vér antioxidáns szintjét

3. A moringa csökkentheti a vércukorszintet

A magas vércukorszint súlyos egészségügyi problémát jelenthet. Valójában ez a cukorbetegség legfőbb jellemzője. Az idő múlásával a magas vércukorszint számos súlyos egészségügyi problémát, köztük a szívbetegség kockázatát idézheti elő. Ezért fontos, a vércukorszintet egészséges határértékeken belül tartani.

Érdekes módon számos tanulmány kimutatta, hogy a moringa oleifera segíthet csökkenteni a vércukorszintet. A legtöbb bizonyíték azonban állatkísérleteken alapul. Csak néhány humán tanulmány létezik és ezek általában alacsony szintűek.

Egy 30 nővel végzett vizsgálat kimutatta, hogy három hónapon keresztül napi 1,5 teáskanál (7 gramm) moringa levélpor bevétele átlagosan 13,5%-kal csökkentette az éhgyomri vércukorszintet.

Egy másik kis tanulmány hat cukorbeteg embernél azt találta, hogy az étkezés 50 gramm moringa levéllel történő kiegészítése 21%-kal csökkentette a vércukorszint emelkedését.

A tudósok úgy vélik, hogy ezeket a hatásokat olyan növényi vegyületek okozzák, mint az izotiocianátok.

A moringa levelek csökkent vércukorszinthez vezethetnek, de további kutatásokra van szükség, mielőtt megalapozott megállapításokat lehetne tenni

4. A moringa csökkentheti a gyulladást

A gyulladás a szervezet természetes reakciója a fertőzésekre vagy sérülésekre. Ez egy alapvető védelmi mechanizmus, de jelentős egészségügyi problémává válhat, ha hosszú ideig folytatódik. Valójában a tartós gyulladás számos krónikus egészségügyi problémához kapcsolódik, beleértve a szívbetegségeket és a rákot.

A legtöbb teljes gyümölcs, zöldség, gyógynövény és fűszer gyulladáscsökkentő hatású. Az azonban, hogy milyen mértékben tudnak segíteni, a bennük lévő gyulladáscsökkentő vegyületek típusától és mennyiségétől függ.

A tudósok úgy vélik, hogy a moringa levelekben a fő gyulladáscsökkentő vegyületek az izotiocianátok, de eddig a kutatás csak kémcső- és állatkísérletekre korlátozódott. Meg kell vizsgálni, hogy a moringa oleifera hasonló gyulladáscsökkentő hatással van-e az emberre.

Állat- és kémcsőben végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy a moringa oleifera gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, de ezt a hatást emberen nem vizsgálták

5. A moringa csökkentheti a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint a szívbetegségek fokozott kockázatával függ össze. Szerencsére sok növényi étel képes hatékonyan csökkenteni a koleszterinszintet. Ide tartozik a lenmag, a zab és a mandula. Állati és ember alapú vizsgálatok egyaránt kimutatták, hogy a moringa oleifera hasonló koleszterinszint-csökkentő hatással bírhat.

A moringa oleifera csökkentheti a koleszterinszintet, ami mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát

6. A moringa megvédhet az arzéntoxicitás ellen

Az élelmiszerek és a víz arzénszennyezése a világ számos részén jelent problémát. Bizonyos rizsféleségek különösen magas mennyiséget tartalmazhat. A magas arzénszintnet való hosszútávú kitettség idővel egészségügyi problémákhoz vezethet.

Tanulmányok a hosszú távú kitettséget a rák és a szívbetegség fokozott kockázatához kötik. Egereken és patkányokon végzett számos vizsgálat kimutatta, hogy a moringa oleifera levelei védelmet nyújthatnak az arzéntoxicitás néhány hatása ellen.

Ezek az eredmények ígéretesek, de még nem tudni, hogy ez igaz-e emberek esetében is.

Állatkísérletek szerint a moringa oleifera védelmet nyújthat az arzéntoxicitás ellen, ezt azonban embereken még nem vizsgálták

Összefoglaló

A moringa oleifera egy indiai fa, amelynek leveleit évezredek óta használják a hagyományos orvoslásban, számos ismert egészségügyi előnyéből azonban csak néhányat tanulmányoztak tudományosan is.

A tanulmányok máig azt mutatják, hogy a moringa oleifera a vércukor- és a koleszterinszint mérsékelt csökkenését idézheti elő. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is lehet és véd az arzén toxicitása ellen.

A moringa levelek nagyon táplálóak és hasznosak az alapvető tápanyaghiányban szenvedők számára.

A lóretekfa[1] (Moringa oleifera), más néven tormafa[2] a Moringa nemzetség legkedveltebb faja. Gyorsan nő, ellenáll a szárazságnak és eredetileg Dél-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos.[3] Főképp zsenge magtokjai és levelei miatt termesztik, melyeket gyógynövényként is felhasználnak.[4][5] Agresszív inváziós fajnak számít.[3] A növényt természetes takarmánykiegészítőként felhasználják a baromfitenyésztésben a takarmányozás során használt antibiotikumok helyett.[6] Különféle hatóanyagainak köszönhetően sok tanulmányban 'csodafának' vagy 'hosszú életű fának' is nevezik, a fa minden részét felhasználják a gyógyászatban, de használják víztisztításra és élelmiszerként is

 

Az élőhelyén csodafának is nevezett szubtrópusi fafajta termésének porított verziója az új csodapor.

Az Afrikában és Ázsiában őshonos fafajtát ma már szerte a világon termesztik. A termésének porított változata pedig kezd olyan népszerű lenni, mint a matcha. A két anyag felhasználása is igen hasonló: turmixokba, kávékba keverik leginkább. A moringát évtizedek óta használják gyógyításra, hiszen rengeteg betegségen segít (pl.: szívmegbetegedés, diabétesz, vagy AIDS). A fának a gyökérzete, a magvai, a virága és a levele is fogyasztható – a porított változat a levelekből készül.

Foto:123rf.com

Jótékony hatását a benne rejlő rengeteg tápanyagnak köszönheti: A-vitamin, kalcium, vas, kálium és rostok forrása. Magas az antioxidáns-tartalma, több vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne. Csökkenti a vérnyomást, megelőzi a rákos megbetegedés kialakulását, támogatja a szem egészségét, erősíti a csontokat. És ez csak néhány a rengeteg előnyből.

Eddig viszont kevés vizsgálat folyt, amely tudományosan alátámasztotta volna a moringa előnyeit. Nincs kutatás arról, hogy mennyi az ajánlott adagolás, valamint mik az esetleges mellékhatások. Persze akadnak kisebb vizsgálatok. Az egyik ezek közül kimutatta, hogy a moringa fogyasztása csökkenti a menopauza egyes tüneteit (pl.: hőhullámok, álmatlanság). Egy másik pedig rámutatott a rákmegelőző tulajdonságára.

Ezek mellé természetesen még szükség lenne több és pontosabb vizsgálatra is, hogy egyértelműen csodaszernek lehessen nevezni a moringát.A növény 92 létfontosságú tápanyagot és 46 féle antioxidánst tartalmaz, a vas és a kálcium egyik természetes forrása.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!