Gyakran hallani trükkös csalókról, mégis sokan bedőlnek az újabb trükköknek.

Az "unokázós" csalás lényege, hogy a csalók felveszik a kapcsolatot a nagyszülőkkel és közlik velük, hogy unokájuk bajba került, és természetesen csak némi pénzbeli támogatás segíthetne, hogy kikeveredjen ebből - mondjuk egy súlyos adósságból vagy a rácsok mögül.
Idén májusban egy budapesti nyugdíjas esett áldozatul a trükknek, az idős hölgytől 1 millió 600 forintot csaltak ki a trükkös bűnözők, akinek ez volt minden megtakarított pénze.

De terjed az online unokázás is. A legújabb nemzetközi trend szerint a szélhámosok a Facebook segítségével próbálnak pénzt kihúzni a gyanútlan idősektől. A bűnözők a Facebook segítségével megpróbálják kideríteni a nagyszülők és az unokák tartózkodási helyeit az elérhető információkból, majd kihasználva ezt, pénzt húznak ki az aggódó nagypapák és nagymamák zsebéből. A csalók ráadásul gyakran a tengerentúlról intézik ezeket az ügyleteket, hogy lenyomozhatatlanok legyenek és elkerülhessék a felelősségre vonást.

MIT TEHETÜNK?

Az "unokázás" ellen érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használunk, és természetesen ezt nem tanácsos megosztani a Facebookon.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!