Az öregedésnek nem kell feltétlenül azt jelentenie, hogy csőstül jönnek az egészségügyi problémák és velük karöltve a romló életminőség. Bár az idő kerekét visszaforgatni nem lehet, igenis módunkban áll meghosszabbítani azt az időszakot, amelyet egészségesen és aktívan töltünk. Ebben nyújtanak nagy segítséget az egészségmegőrzést támogató tanácsok és termékek.

Ideális esetben Ön már egész életében egészséges szokásokat gyakorolt. Ha mégsem, akkor sem késő bármilyen életkorban elkezdeni a proaktív lépéseket egészségének megőrzése, sőt, javítása érdekében. A kis életmódbeli változtatásoknak nagy hatása lehet, és az itt felsorolt szokások közül akár csak néhányat is átvéve elindulhat a helyes úton!

Maradjon aktív

A napi testmozgás ellensúlyozza a szervezet képességeinek romlását, csökkenti az elhízás, a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség kockázatát, illetve már kialakult betegség esetén segít a jobb életminőség elérésében, hozzájárul az önálló életvitelhez szükséges fizikai és szellemi teljesítőképesség fenntartásához. Ha ez még nem lenne elég, az aktivitás növelheti az önbecsülést, javíthatja az alvás minőségét, és több energiát adhat.Idősebbeknek hetente 150 perc mérsékelt intenzitású mozgás ajánlott, valamint hetente kétszer erősítő gyakorlatok. Ha ez soknak hangzik, kezdje kicsiben, és ahogy erősödik, növelni tudja majd a test karbantartására szánt időt.

Figyeljen oda a vitaminokra

Sok embernek D-vitamin-hiánya van, és nem is tud róla. Ez becslések szerint a felnőtt lakosság felét érinti. A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a kognitív zavarokkal, a csontproblémákkal, emellett a szív- és érrendszeri betegségekkel. Sok kicsi sokra megy alapon minden nap tegyen azért, hogy vitaminokkal erősítse az immunrendszerét. Nemcsak a hiánybeteségekről gondoskodik ezáltal, de a szervezete könnyebben felveszi a harcot a baktériumokkal, vírusokkal is.

Az alvás nélkülözhetetlen a lelki és testi megújulásunkhoz

Idősebb korban sokaknak okoz gondot az elalvás, illetve az éjszakai felébredések is gyakoribbá válnak. Helyes, ha rendszeres napirendünk van: ugyanabban az időben fekszünk le és kelünk fel. A nappali fizikai és szociális aktivitás fokozása, a kevesebb nappali szunyókálás, a több fény, éjszaka pedig a zajok kiszűrése önmagában is jelentősen javíthatja az alvást.

Sokszínű társasági kapcsolatok

A más emberekkel való együttlét megelőzheti, hogy magányosnak érezze magát, és emiatt szorongjon. Ha úgy érzi, hogy már nem tudja azokat a dolgokat csinálni, amelyeket korábban, próbáljon meg új hobbikat és érdeklődési köröket kialakítani.

A kulturális lehetőségek (színház, koncertek, múzeumlátogatások, irodalmi körök), az alkotóműhelyek (rajzolás, festés, kerámia, kézimunkák különböző formái, barkácsolás), a nyelvtanfolyamok, a természetjárás vagy a kertművelés közösségi kapcsolatok kialakítására és fenntartására is alkalmasak.Az öregedés az élet minden területén változásokkal jár. E változások némelyikét pozitívnak, némelyikét negatívnak tekinthetjük. A kihívás az, hogy kihasználjuk az öregedés jó oldalait, miközben lépéseket teszünk egészségünk megőrzése és a negatív aspektusok minimalizálása érdekében. Igenis el kell sajátítanunk az öregedés művészetét, hogy minél tovább maradhassunk aktívak, és élhessünk teljes, boldog életet.

Ne a kifogásokat keressük!

Hajlamosak vagyunk, hogy akár a fájdalmakkal, akár az időhiánnyal magyarázzuk, hogy bizonyos dolgokra ne szakítsunk időt. Ezt el kell felejteni! És még egy hivatkozást ki kell törölni a gondolatainkból. Nem mondhatjuk soha azt, hogy 'Ugyan , az én koromban!'  Alapszabály: pont annyi idős vagy, amennyinek érzed magad.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!