Érdemes ilyenkor jó sok friss, bio fokhagymát bespájzolni, hiszen télen nagy hasznodra lesz a természetes antibiotikum.

Ha eddig koszorúba felfonva tároltad, és idővel megpenészedett, akkor adunk néhány jó ötletet, amely segítségével hosszú ideig megőrzi frissességét.

A fokhagyma tárolására a legcélszerűbb egy sötét és száraz hely. Ha a hűtőszekrénybe tartod a fokhagymát, akkor mindenképp tedd egy pár darab burgonya mellé, mert ezek elszívják a felesleges nedvességet.

Egy másik kitűnő módszer, hogy a megtisztított fokhagymát ledarálod, majd kisebb zacskókba téve lefagyasztod. Nagyon praktikus megoldás, ha elkevered egy kevés olívaolajjal, és jégkockafagyasztóba teszed, és így adagolsz az ételhez majd egy-egy kockát.

Akár készíthetsz szárított fokhagymát is, ez is egy nagyon praktikus tárolási módszer. Egy éles késsel vágd vékony szeletekre a megtisztított fokhagymákat, majd tedd aszalógépbe, de ha ez nincs, akkor a sütőben is kiszáríthatod, csak vigyázz, ne égjen meg.

Ha eddig nem próbáltad, akkor készítés sült fokhagymát, nagyon ízletes, kiváló tartozéka lehet a vegyes salátáknak, de a spagettiket, tésztaféléket is feldobja. Vágd félbe, majd keresztbe a fokhagyma fejet, tedd a sütőbe, kb. 45 percre. Mikor megsült, kanalazd ki belőle az ínycsiklandozó pépes fokhagymát.