Nőtt a kiemelkedő nyugdíjat kapók száma, és csökkent a kisnyugdíjasoké.

Évről évre emelkedik azok aránya, akiknek átlag feletti nyugdíjat állapítanak meg, és csökken azoké, akiknek átlag alattit – olvasható ki a Magyar Államkincstártól kapott adatokból.

Összesen 326 543 új nyugdíjat állapítottak meg 2017 és 2020 között, és majdnem negyvenezerrel több, 363 765 nyugdíjas halt meg a szűk négy év alatt.

Ez idő alatt összesen 196 ezren voltak, akiknek 150 ezer forint alatti ellátást állapítottak meg, és durván 130 ezer ember kapott ennél nagyobb összeget. Azért 150 ezer forintnál húztunk határt, mert ez közelíti az idei átlagnyugdíjat. 2020-ban 142 ezer forint volt az átlagnyugdíj, erre jött rá novemberben a pótlólagos, 1,2 százalékos, majd idén januártól a költségvetésben becsült infláció alapján a 3 százalékos emelés, így számolva 2021-ben 148 ezer forint körül lehet az átlagnyugdíj. Ez az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb.

2019-es adatok szerint csaknem 47 ezren kaptak 50 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat, és mindössze 1405-en 500 ezer forint felettit. Azóta nőtt a kiemelkedő nyugdíjat kapók száma, és csökkent a kisnyugdíjasoké, a létszámkülönbség azonban még ma is jelentős lehet.
A friss statisztika alapján a havi 50 ezer forintnál kisebb állami nyugdíjat kapók körében még mindig évi ezer fölötti a halálozási szám, még ha csökkenő tendenciát mutat is. A havi félmillió feletti nyugdíjúaknál viszont – bár évről évre nőtt – így is csak a töredéke, mint a legkisebb nyugdíjban részesülők körében.

Lassú generációváltás zajlik a nyugdíjasok táborában.

Az utóbbi években tapasztalt kétszámjegyű bérnövekedés és a valorizáció magyar módszere (a korábbi nettósított átlagkeresetek felzárkóztatása) felfelé húzza az új nyugdíjak átlagát. A kisnyugdíjasok száma pedig azért csökken, mert az idős nyugdíjasok – akiknek a régi megállapítási szabályok miatt jellemzően kevés a nyugdíjuk – meghalnak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!