A munka világába visszatérő nyugdíjas dolgozók fizikai és szellemi állapotát folyamatosan vizsgálják majd.

Mivel a demográfiai előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók száma a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy idős korban a munkavégzés milyen egészségi kockázatokkal jár, és ezek hogyan kezelhetők.

Már 2017. júliusa óta működhetnek Magyarországon a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek, melyek lényege, hogy azok az idősek, akik még dolgoznának újra munkába állhatnak munkaerő-közvetítő szervezetek segítségével. Míg ez az aktív időseknek a juttatások mellé bevételt biztosít, addig a munkáltatók kedvezményesen, csökkentett terhek mellett foglalkoztathatják a jelentkezőket.

​​​​​​​

Viszont maga a foglalkoztatás több fontos kérdést is felvet: például milyen a kapcsolat a foglalkoztatás és az egészségi állapot között az idősek között. Ezt is vizsgálni fogja a Pécsi Tudományegyetem. A munka világába visszatérő nyugdíjas dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit folyamatosan vizsgálják majd, így kiszűrhetőek lehetnek a munkavégzés egészségi állapotra gyakorolt negatív hatásai.

A nyugdíjas szövetkezetek bár népszerűek - már 22 ezer embert foglalkoztatnak ebben a formában -, de nem mindenhol sikeresek az országban. Pakson például eddig alig három embernek találtak így munkát. Az ottani szövetkezeti vezetők szerint a jogszabályok lehetetlenítik el a kiközvetítést. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!