Kutatók egy csoportja bizonyítékokat talált arra, hogy az emberi haj a stressz miatt is őszülhet, és visszanyerheti a természetes színét, ha a stresszfaktor megszűnik.

A tudósok hosszú évekig úgy gondolták, hogy a stressz kiváltotta őszülés visszafordíthatatlan folyamat. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a fehér haj visszanyerheti eredeti színét, ha a stresszhatás megszűnik.

A Columbia Egyetem és a Miller Orvostudományi Egyetem (Miami Egyetem) kutatói megvizsgálták a melanin és egyes fehérjék szerepét a haj természetes színében. Ehhez 14 önkéntes hajszálaira és a test más részeiről származó szőrszálakra volt szükségük. Összesen 400 mintát gyűjtöttek be, ezeket egy olyan új technikával elemezték, amely kimutatja a pigmentáció szintjét a haj különböző részein.

Az ősz haj visszanyerheti a természetes színét

A tudósok úgy találták, hogy egyes hajszálaknak csak a vége volt fehér, a gyökere azonban nem. Mint tudjuk, a haj gyökérből nő.

Ezért a felfedezés azt sugallja, hogy a haj, amely egy bizonyos ponton kifehéredett, később visszanyerte a természetes színét.

A haj növekedésének ütemét figyelembe véve, a kutatók képesek voltak megállapítani azt is, egészen pontosan mikor kezdett el őszülni egy adott személy haja, ahogy azt is, mikor kezdte el visszanyerni az eredeti színét. Az önkéntesektől megkérdezték, mennyire voltak kitéve stressznek abban az időszakban, amikor a hajuk őszülni kezdett.

Így megállapították, hogy az egyik önkéntes esetében a haj akkor nyerte vissza az eredeti színét, amikor az illető éppen szabadságon volt. A tudósok szerint ez a tanulmány alátámasztja azt a feltételezést, miszerint a stressz valóban okozhatja a haj őszülését. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a stresszhatások kiküszöbölésével visszatérhet a haj eredeti színe.

Kihangsúlyozták, hogy ez csak abban az esetben igaz, ha a haj valóban a stressz miatt kezdett őszülni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!